Een vluchteling, een wereldwijd bekende DJ, een jonge ondernemer, een Amerikaans wonderkind en een van de grootste experts op het gebied van zelfverdediging. Zaterdag 18 november stonden ze allemaal op het TED podium in Sittard-Geleen. Deze keer niet voor een zaal volwassenen, maar een vol enthousiaste, nieuwsgierige en gepassioneerde jongeren onder de 18 jaar, tijdens de eerste TEDxYouth.

Het event, voor en door scholieren van Groenewald, Graaf Huyn en Trevianum georganiseerd, bood een podium voor innovatieve en inspirerende verhalen (TED talks) over een grote verscheidenheid qua onderwerpen. Naast wijze lessen van een collega scholier over zijn ondernemerschap, vertelde een vluchteling over zijn vlucht naar en ervaringen in Nederland en werden de scholieren, die op basis van motivatie waren uitgenodigd, gemotiveerd om vooral te blijven dromen, hun eigen passie om te zetten in acties en beter om te kijken naar elkaar en hun eigen omgeving.

Het programma werd verder verreikt met bijzondere optredens, workshops over robotica en op kamers gaan en een politiek debat. Het doel van het event, dat samen werd georganiseerd met de organisatoren van TEDxSittardGeleen: was om scholieren vol nieuwe idee├źn, ambities en wereldbeelden de wereld in te sturen om ook zelf actie te gaan ondernemen. Uit de vele reacties blijkt dit meer dan geslaagd en wordt er gekeken naar een mogelijk vervolg komend jaar.

Jan Scheele – Curator TEDx / Co-organiser TEDxYouth